Work Is Boring

Jun 22, 2012

Minggu lepas dah pergi ’60minutes Talk’ dengan pakar kaunseling jabatan, tapi masih tidak membawa apa-apa perubahan! Dah cuba banyak teknik tapi masih…B.O.S.A.N !!

TolooOOooOOoooOonngGGgggGggGgggg!!

Tapi aku rasa bukan salah aku laa *ini bukan alasan*. Serius. Ini adalah kegagalan pihak pentadbiran dan pengurusan pejabat. Pembahagian tugas yang tidak sekata dan tidak efisyen. Perancangan jabatan juga gagal dalam menyediakan tugasan untuk kakitangan. Akibatnya aku ni dikira ‘pengangguran tidak ketara’. Ada kerja tapi tiada kerja!  Bukan aku malas nak cari kerja, tapi kang aku terlangkah kerajinan orang dan aku taknak laa menunjuk-nunjuk kebolehan aku kan… :p

Nak siapkan kerja sekolah pon…mood tak mariii ! Adeehhhh.

Apapun, memang aku rasa….my

Katak Pekak *English Version*

Jun 13, 2012

Once upon a time there was a bunch of tiny frogs who arranged a running competition. The goal was to reach the top of a very high tower. A big crowd had gathered around the tower to see the race and cheer on the contestants.

Honestly, No one in crowd really believed that the tiny frogs would reach the top of the tower. crowd yelled statements such as:

“Oh, WAY too difficult!!!”

“They will NEVER make it to the top.”

“Not a chance that they will succeed. The tower is too high!”

The tiny frogs began collapsing. One by one. Except for those, who in a fresh tempo, were climbing higher and higher.

The crowd continued to yell, “It is too difficult!!! No one will make it!”

More tiny frogs got tired and gave up. But ONE continued higher and higher and higher. This one wouldn’t give up!

At the end everyone else had given up climbing the tower. Except for the one tiny frog who, after a big effort, was the only one who reached the top! THEN all of the other tiny frogs naturally wanted to know how this one frog managed to do it?

A contestant asked the tiny frog how he had found the strength to succeed and reach the goal? It turned out. That the winner was DEAF!!!

:: Moral of the Story ::

Never listen to other people’s tendencies to be negative or pessimistic. because they take your most wonderful dreams and wishes away from you — the ones you have in your heart!

Always think of the power words have. Because everything you hear and read will affect your actions!

Therefore, ALWAYS BE POSITIVE!

 

Manusia dan hakikat.

Jun 11, 2012

Apa yang susah sangat nak terima hakikat?
Bukan aku mengata kau pun.
Oh oh sebab kau makan peria kau rasa pahit?

Hakikatnya tu aku dapat daripada orang yang lebih tinggi ilmu agamanya.
Hakikat yang aku bagitau tu adalah satu panduan untuk kita meneruskan hidup ini sebagai muslim yang lebih baik. Bukan untuk kau sahaja, untuk diri aku selebihnya.
Hakikat ini selalu diabaikan oleh pentadbir negara kerana masih menjalankan sistem pemerintahan British yang menyuap kita dengan susur galur riba’.

Hakikatnya, yang diberitahu oleh pensyarah aku : Mutual Trading ini tidak halal.Buat masa ini, yang dapat diyakini halalnya hanya apa yang dikeluarkan oleh Bank Islam. Selain daripada itu, walaupun namanya berunsur Islamik tapi kita tidak dapat membuang unsur riba dalam urusniaga itu!

Itu hakikat yang susah sangat nak diterima oleh si-manusia. Sedangkan aku mengaku selama kejahilan aku ini, aku tak tahu pon yang Konvensional = Riba’. Astaghfirullahalazim. Selama hari ini, aku membenarkan riba yang nyata haram itu mengalir dalam tubuh aku dan waris aku. Aku tak malu untuk mengaku. Sebab aku tahu Allah itu maha pengampun. Aku berjanji untuk tidak mengulanginya lagi.

Aku berkata semua ini dengan nawaitu untuk menyedarkan saudara seIslam tentang kekhilafan kita ini, dan mendapat barakatillah. Aku berdoa semoga kita ini masih di bawah lindung rahmat Allah S.W.T.

Amin ya rabbala’lamin.

Sad..very sad *baca macam Neytiri-Avatar*

Mei 7, 2012

Ok. Ada beberapa perkara kebelakangan ini buat aku sedih.

1) Bila adik sendiri *yang aku sangat sayang walaupun aku tatau nak tunjuk* hilang timbang rasa dengan aku.

2) Bila aku tak dapat APC sebab aku nak beli peti ais baru. HAHA. Tak. Bila orang cakap aku ni tak dapat APC sebab aku tak layak…attitute hancus. Ehhh….bukan ke APC tu rotate award? LAYAK SANGAT KE YANG DAPAT TU????

3) *Yang ni paling sedih* Bila aku buat seikhlas-ikhlasnya tapi kena tembak masa post-mortem-event

Aku saja laa bercakap dengan Aman JPNIN tadi (dia ni budak Kelantan yang hati baik punya). Dia remind aku, ‘waktu kaksue sedih ni laa paling sesuai nak berdoa.’ ‘Allah kasi kaksue ujian ni untuk kaksue sebab nak hapuskan dosa kaksue yang lalu dan nak bagi sesuatu yang lebih baik untuk kaksue’.

Ehhh….ini ayat selalu aku bagi kat orang, tapi kali ni aku yang terlepas pandang. Tapi ini lah dia brothers in Muslim – ingat mengingati.

Astaghfirullah al’azim = Aku mohon ampunan kepada Allah Yang Maha Agung.

Entri-Untuk-Tidak-Blog-Ini-Berkubur :p

April 16, 2012

Lama dah aku tak kemaskini. Sibuk macam orang gile *orang gile sibuk ke??* :p

Kalau nak diikutkan kat ofis ni takde laa busy sangat. Tapi disebabkan dah terlalu penat dengan urusan luar pejabat (rumah, anak-anak dan kelas), sampai ofis dah malas nak update.

Bohong kalau kata tiada apa nak dicerita. Bahkan aku ni, macam peluru machine-gun jer cerita nak keluar dari mulut aku.

Pertamanya,keputusan peperiksaan penggal ke-3 telah diumum pada 26/03/2012. GPA 3.5* . Alhamdulillah, walaupun gagal mendapat anugerah dekan tapi masih hampir. Patut gandakan usaha di situ. Heh.

Keduanya, semester 4 telah pun bermula pada 07/04/2012. Kelas agak sendat dan padat. Setiap Sabtu dan Ahad, 9.00am – 6.30pm. Mahu atau tidak, boleh atau tidak, aku terpaksa cari maid untuk anak-anak. Buat sementara ini, aku minta tolong adik sepupu untuk jaga diorang. Kalau ok, aku proceed jer laa sampai habis semester ini.

Pensyarah? Rasanya macam ok sket daripada semester lepas. Entah kenapa, semester lepas takde satu pun pensyarah yang attached dengan kami.huhu. Selalunya aku cakap penyarah perempuan leceh…tapi kali  ni, pensyarah-pensyarah perempuan sangat best! Pensyarah lelaki pon, Alhamdulillah boleh diterima.

Selesai cerita pasal sekolah. Lagi fasal apa ek? Diet aku…hmmm, takyah cerita pon takpe sebab dah tau laa mesti laa gagal kan? hahahhahahaha.

Oh fasal anak-anak pulak. Kesihatan dedeq seperti biasa, kejap ok kejap tak ok. Aku rasa ini mungkin sebab tinggal di nursery rasanya. Biasa laa, dah ramai kan? Lagipun kalau ikut pengalaman yang lepas-lepas (Daniel & Lisa), menjelang nak masuk sekolah jer. Dalam erti kata lain, nak menunggu besar jer. Insya Allah dah besar sket nanti ok la tu. Minta jasa baik semua jangan putus doa ye! 🙂

Tapi fasal kerja sebenarnya kurang menarik untuk dikongsi. Jadi biarkan saja. T_T

Sampai di sini dulu entri supaya jangan blog ini berkubur. Hahaha.

Doa untuk Dedeq.

Mac 15, 2012

 Apparently, everything doesn’t go smooth as expected. Aku percaya semua ini ujian Allah kepada aku, dan Janji Allah itu pasti….sebelum diberi sedikit nikmat, hamba ini perlu diuji. Aku sentiasa redha dengan ketentuanNya. Astaghfirullah.

Tapi aku berdoa *dan memohon semua juga berdoa* demi kesihatan anak aku, si-Nordarwisy, yang kebelakangan ini kurang baik. Selepas pulih dari chicken-pox tempoh hari, dedeq terus-menerus demam…yang berpanjangan. Ujian darah telah dibuat di Klinik Presint 3, doktor mengesahkan tiada yang serius…sekadar jangkitan bakteria.

Tapi hati ibu manakan sampai melihat keadaan anak yang sebegitu. Dedeq tak nk makan, sakit perut katanya. Badan semakin kurus, acap-kali cirit. Nafas dedeq berbau….aku rasa perutnya terganggu. Ya, Allah, hindarkanlah penyakit dari anakku. Lindungilah anakku, Ya Allah.

 

Cuti Semester

Februari 27, 2012

Oh mesti bosan asyik cerita pasal kelas dan belajar je kan? Aku suka bercerita tapi tak pandai laaa nak jadikan dia satu karangan yang baik. Tapi tak kira laaa, nak cerita juga. Suka, dengar. Tak suka, aku nak buat macam mana..kan?

Oh it’s good to be in semester break. haha. Satu minggu sudah berlalu dan tinggal lagi lima minggu untuk aku ber-‘honey-moon’. Mengenai peperiksaan yang lepas, aku mohon semua doakan aku berjaya ya. Aku dah usaha semampu aku (sampai sakit-sakit), aku cuma bertawakkal je laa sekarang sambil berdoa (dan mohon semua berdoa bersama-sama aku. hehe).

And as usual I’ve got plenty of programme to be done *angan-angan Mat Jenin :p* Oh tapi aku ambil ini sebagai satu cabaran untuk aku siapkan semua yang aku rancangkan. Semoga berjaya ye Sue! Antaranya :-

1) nak pergi KL dengan Dila cari baju dan tudung.
2) menjahit baju kerja sebanyak 10 pasang *2 minggu punya baju pergi kerja nak rotate.haha.tamak*
3) selain dari 10 pasang baju kerja, juga berhasrat nak jahit blouse untuk pergi kelas sebanyak 4pasang * berangan lagi*
4) nak pergi shopping kasut jugak.

eehhh, perasan tak so-called programme aku ni semuanya aktiviti menghabiskan duit kan? waaahhh….sound like sue become OKB now :p * SYUKUR YA ALLAH*

lain-lain aktiviti semua berlandaskan bajet yang ada, seperti :-

1) bawak mak abah semua pergi Cameron Highland.
2) kemas rumah semaksimum yang mampu.

Oh cerita pasal kemas rumah. Semalam selepas pergi beli tilam baru untuk anak-anak, aku dan Amy kemas bilik depa smp pukul 3 pagi!! Penat gile. Kaki macam lepas-excersice-tanpa-buat-warm-up. Betis keras macam kaki pemain bola sepak hokeh. Nanti bila dah siap kemas sepenuhnya aku upload gambar. Yang penting sangat pueh ati, sebab adalah menjadi kebiasaan setahun paling kurang 2 kali kami mengemas habuk-habuk yang ada di bawah katil dan di belakang almari demi anak-anak especially Abang dan Dedeq yang ada asthma. (p/s: tilam dibeli pon sebab tilam sedia ada dah mengandungi berjuta-trilion bakteria)

Speaking of which, since dah ada cadar baru, aku juga bercadang nak jahit quilt untuk matchkan dengan bedsheet baru tu sebab takdo duit nak beli comforter set.huhu. Juga..juga…bantal tambahan mengikut kaler cadar. Ah citer banyak takyah, tunggu jer aku upload gambar nanti.haha

Ok, nak pi ambik anak balik sekolah. Doakan aku selamat. tata. muahhhxxx.

 

Terima kasih sayang!

Januari 31, 2012

Aku tak pasti nak letak kawan atau sahabat. Akhirnya aku letak sayang sebab aku sayang mereka, sebab mereka menyayangi aku.
Janji Allah itu pasti. Dulu aku tertanya, apa salah aku bila persahabatan aku yang dulu tidak menjadi?
Sekarang aku yakin, sekiranya kita ini jujur dan ikhlas…akhirnya balasan untuk kita memang telah ditakdirkan.
Siapa sangka aku akan mendapat kasih sayang daripada kawan-kawan yang tiada batasan ini??
Allahuakbar.

Jatuh Sakit

Januari 31, 2012

Dah masuk semester 3/4 ni baru aku perasan. Memang badan dah masuk 3series ni….daya ketahanan kurang. Tapi aku masih tak sedar diri. Hari kuliah aku tak fokus, akibatnya dah nak final macam ni kena laa pulun.

Terkejar-kejar dan tanpa rehat. Mana laa badan nak tahan. Sekarang bila dah sakit, sapa yang susah? Diri sendiri jugak..

Aku masih ada 3 lagi paper to go.
*Sila tadah tangan nak doa sekarang*
Ya,Allah. Kau berilah kekuatan kepada hambaMu ini.
Rahmatilah aku dengan limpah kurniaMu.
Permudahkanlah perjalanan ku.

KepadaMu aku sujud dan memohon .
Amin Ya Rabbal A’lamin.

Geram dan Terkedu

Januari 18, 2012

Serius. Kalau tadi budak tu bukak jer tingkap kereta dia, memang aku bagi penumbuk. Minta maaf kalau aku agak kasar tapi memang aku terkurang sabar dengan orang yang tak ada sivik.

Jalan utama, adalah jalan aku. Engkau tu keluar simpang, sepatutnya berhenti dan tengok kiri-kanan. Sangat pasti yang engkau nampak aku. Lagi dengan aku bawak anak-anak nak pergi sekolah..naik motor. Kering betul hati kau. Sungguhpun aku mengelak dan potong ke kanan, tapi sekiranya ada kereta dari belakang yang laju melalui lorong kanan, sangat pasti aku dan anak-anak akan melambung.

Kumat-kumit mulut kau aku faham yang kau kata kau dah lambat. Terkedu aku dengan jawapan kau. Terencat betul kepala hotak kau dengan alasan lambat kau boleh langgar orang?

Nasib kau jugak aku dah lambat dan malas nak panjangkan cerita. Nasib kau jugak aku tak teringat langsung nak ambil nombor plat kereta kau.

Puas aku beristighfar. Kalau boleh aku pon taknak tunjuk sifat amaarah depan anak-anak. Memaki-hamun orang meskipun orang yang salah. Tapi keadaan luar kawal tadi yang membahayakan nyawa anak-anak aku buat aku hilang pedoman. Kalau tak tentu Amy kena bail aku kat jail :p