Archive for April 2010

Kek Cawan Cik Sue.

April 26, 2010

Kek cawan mak….. laku macam goreng pisang panas. (eh eh kalau jual goreng pisang panas pon tak laku macam kek aku lah.hehe). Bermula dari hari Amni HRMIS tempah untuk bawak balik kampung, hari-hari aku buat cupcake. Pembelinya sapa lagi kalau bukan budak-budak kat blok rumah aku tu. Mesti makbapak diorang bengang ngan aku sebab anak-anak mereka setiap hari mintak duit nak beli cupcake aku. eceeeehhhh……. 

Oklah. Aku pon sebenarnya macam dah muak tengok dan buat kek ni. Jadinya aku letak kat sini resepinya dan korang buatlah sendiri ya.

Bahan-bahan :-

**  1 cawan tepung naik sendiri
      1 cawan gula
*    1 biji telur
** 1 sudu kecil bikarbonat soda
** 1 sudu kecil baking powder
*   1 sudu kecil esen vanilla
*   1 sudu kecil emulco (kalau buat kek perisa coklat sahaja)

*   1/2 cawan minyak
*   1/2 cawan air suam
*   1/2 cawan susu sejat
** 1/2 cawan serbuk koko (kalau buat kek perisa coklat sahaja)

Cara-cara : campurkan semua bahan-bahan basah(*) dengan gula dan kacau guna whisker. (disebabkan aku malas, aku gune blender.hahahaha…buleh?).Aku blend sekejap je dalam 5 saat. Lepas tu masukkan bahan-bahan kering(**). Blender lagik dalam seminit. Siap dan tuang dalam cup dan sedia untuk dibakar. Aku guna cup paling besar (carik kat kedai kek) memerlukan kepanasan sehingga 200c, 30 minit dan guna api bawah sahaja.

Untuk hiasan, leh taruk sket coklat masak dan hiasan manik urai. Kalau mau taruk butter cream, meh aku kasik resepi jugak.

1/2 cawan krimwell
1/2 cawan margerin
2 cawan gula
(dibawah adalah option, ikut suka nak letak atau tidak)
2 sudu fresh milk
2 sudu air panas mendidih (untuk dapatkan krim yang gebu)
1 sudu kecil esen vanilla
pewarna ikut suka.

Cara-cara : pukul sampai jadi putih dan ringan dalam 15 minit. pastu guna nozzle yang sesuai untuk corakkan krim atas kek tadi.

p/s :-
1. Tepung + b/soda + b/powder sebaiknya diayak beberapa kali untuk dapatkan kek lebih fine.
2. Cup bermakna cawan untuk buat cupcake bukan muffin ye..
3. Nozzle aluminium akan menghasilkan krim yang lebih cantik bentuknya daripada nozzle plastik.

Selamat Hari Lahir Noorfadzilah binti Kadar Bawa

April 21, 2010

Ok. Sebenarnya semalam (20/04/2010) adalah hari lahir Cik Fad ke-26. Tapi disebabkan Isnin kedai kek tu tutup, malam tadi baru aku dapat buat kek cawan untuk dia. Tiba-tiba dia cuti pulak hari ini sebab nak pergi buat kad ibu mengandung (ya, Fad mengandung 4 bulan). Makanya aku yang dah sememangnya terlambat ni, jadik maleh nak kerja. Makanya (lagik) aku pon siapkan laa baju budak ‘Bintang Violet’ yang nak berkonvo minggu depan ittew…. 🙂

yang ado….

Kerja

April 19, 2010

Hari ini aku nak cerita pasal kerja.
(sebenarnya aku nak tulis skrip sebab hadiah pertama berjumlah RM15,000. wow!)

Pertama.
Kerja-kerja di pejabat. Sudahlah aku kena tanggung kerja orang (tapi tak boleh tuntut elaun tanggung kerja sebab kurang sebulan, tapi menanggungnya TIGA minggu woooooo!!), kerja-kerja aku pon bolehlah tahan banyaknya. Shima, kalau aku tak blog hopping pon kerja aku tetap tak boleh siap dalam tempoh normal. Sudahlah kerja bertambah, tidak dibenarkan pula membuat tuntutan elaun lebih masa juga! Aduhai..

Kedua.
Kerja-kerja rumah.
Ini biasa laa….sampai mati pon tak habis rasanya. Ate, nak buat cemane…dah nasib badan. Hadapkan ajer laa. Kalau difikirkan jadi letih sebenarnya. Tapi tidak dinafikan kadang-kadang terasa tekanannya bilamana terpaksa fikirkan masa yang perlu diuruskan supaya semua perkara berjalan lancar.

Ketiga.
Kerja-kerja kegemaran.
Angan-angan jangan ditanya. Menggunung. Nak buat patchwork quilt, nak belajar buat crochet (buleh buat stokin atau baju sejuk anak. konon.), nak belajar masak semua benda-benda sedap yang suka dimakan oleh anak, nak bersukan (main badminton setiap hari Rabu dan Jumaat) dan berjogging bila ada masa. Kadang-kadang (boleh kata selalu) aku terlalu cemburu dengan sesetengah orang yang mampu buat apa yang dia suka. Mampu bermakna punya masa yang banyak untuk buat semua yang dia suka. Mampu bermakna bajet yang cukup untuk buat benda yang dia. 😦

Keempat.
Kerja-kerja kegemaran yang dah jatuh wajib.
Itulah. Baju aku ni haa…dah setengah tahun kerja di PNM, semua baju rotate hampir setiap minggu! Badan ni tak mahu pulan selim..huk huk huk. Memandangkan bajet pon selalu tidak kena pada sasaran, walaupon aku ini sangat cintakan jahitan, tapi dengan kerja-kerja yang telah aku sebutkan tadi…ah, entah macam mana aku nak buat. Terpaksa laa jugak menjahit baju untuk dipakai ke pejabat. Begitu juga memasak. Walaupon kecintaan aku mendalam terhadap memasak…tetapi dengan masa yang perlu dibahagikan sama rata dengan kerja-kerja yang ada…entahkan dapat aku buat semuanya dengan sempurna…..:(

p/s : kerja yang menimbun tapi masih menaip di blog. hoi!!!
aku nak hilangkan tension da…..

Tak Geli Hati Lagi :(

April 6, 2010

Aku rasa aku semakin kehilangan sense of laugh sebab aku semakin sukar ketawa bila aku buat hopping ke blog-blog kegemaran aku. Ataupun mereka juga telah hilang sense of humor dan semakin serius seperti aku? Apakah faktor usia dan sekeliling membuatkan kami lebih ‘matang’? Ah ah..nak ‘tembak’ aku dengan kata aku dah tua lah tu!

Kadang-kadang aku suka sikap baru ini sebab aku nampak lebih genius dan sangat diktator. Pintar dan kejam dan. Berkepimpinan dan zionis. HAH! Berkati-kati jeles korang kat aku.

Cuma aku perlu upgrade diri aku dari ‘kembang setaman’ ke geli-geli-sedap-ah-ah. Baru nampak lebih keji. Kena fokus dan sungguh-sungguh. Oleh itu, aku perlu meletakkan beberapa gambar idola aku, supaya makin kerap aku melihat gambar mereka semakin membuak-buak semangat aku. ceeehhhhhhh….

Lindsay Lohan. Mula-mula aku memang nak jadik macam Lindsay tapi bila dah kurus kering geli-geleman pulak aku tengok. yucks! Aku adore badan dia lama dia. Cuma aku nak jadikan spirit dia sebagai contoh.

Hillary Duff. Dia ni dengan Lindsay Lohan kan seteru. Tapi aku memang adore kedua-dua punya body lama. Tapi Hillary nampak lebih gojes bila kurus. Ok lah. Aku jadikan Hillary sebagai idola. Yeay~

Harap-harap buleh tempah kebaya raya ni. 🙂

Rawak

April 6, 2010

1) Hari ini aku datang lewat. Aku bawak Daniel pergi HUKM. Daniel demam, batuk, selsema dan sakit tekak. Disebabkan sekarang ni gelombang ke-2 H1N1, dan sementelah Daniel adalah pengidap asthma, makanya doktor telah memberi Daniel MC selama 3 hari. Wow!! Tapi tak best sebab mama Daniel cuma dapat time-slip je. Doktor kudukut.

2) Tapi aku juga kudukut. Eh eh, bukan kudukut tapi bajet sebenarnya. Bayangkan kalau pergi ke klinik swasta, inhaler (kebetulan telah habis pula) sahaja telah berharga RM80. Ditambah pula dengan lain-lain ubatan, ada harapan poket aku kopak. Betul, orang kata untuk anak apa salahnya. Tapi kalau sudah ada yang free, dan kalau sudah aku ni bukan orang senang, kenapa nak ber-riak2, kan kan?

3) Semalam dan hari ini kemalasan sedikit melanda aku. Perbualan tidak berhemah bersama Fad + 4 ketol budak HRMIS sangat rancak, dengan keputusan ‘mendapat teguran daripada cc’. heeeeeeeee

4) Ok2. Esok aku akan fokus dan siapkan semua kerja aku secepat mungkin. Lagipun 2 hari ini cik akauntan MC jugak. Besok dia sudah ada. Baru dua hari berfoya-foya kerja sudah menimbun. dem.

5) Sebenarnya ada lagi kesinambungan untuk kisah ‘Dalam Hati Ada Taman’ ittew tapi rentetan komen daripada Wani Rembo, buat aku terfikir dua kali nak post draftnya.

6) Tengah aku menulis rawak ini, makcik-novel lalu sambil tersenyum dengan aku. Perlukah aku balas sedangkan aku tahu setiap kali dia masuk ke bilik ittew topik utamanya adalah aku?

7) Oh ya. Aku telah siap menggunting 4 pasang baju kurung. Harapan aku, bulan depan buleh laa aku pakai baju baru pergi opis kerana aku dah repeat baju yang sama hampir enam bulan doe!

Oklah. Babai.

IRIS

April 2, 2010

And I’d give up forever to touch you,
Cause I know that you feel me somehow.
You’re the closest to heaven that I’ll ever be,
And I don’t want to go home right now.

And all I can taste is this moment,
And all I can breathe is your life,
And sooner or later it’s over,
I just don’t want to miss you tonight.

And I don’t want the world to see me,
Cause I don’t think that they’d understand.
When everything’s made to be broken,
I just want you to know who I am.

And you cant fight the tears that ain’t coming,
Or the moment of the truth in your lies.
When everything feels like the movies,
Yeah you bleed just to know you’re alive.

And I don’t want the world to see me,
‘Cause I don’t think that they’d understand.
When everything’s made to be broken,
I just want you to know who I am.

And I don’t want the world to see me,
Cause I don’t think that they’d understand.
When everything’s made to be broken,
I just want you to know who I am.

And I don’t want the world to see me,
Cause I dont think that they’d understand.
When everything’s made to be broken,
I just want you to know who I am.
I just want you to know who I am.
I just want you to know who I am.
I just want you to know who I am.

😦

Dilindungi: Entri Dalam Hati Ada Taman..panjang betol! haih~~

April 1, 2010

Kandungan ini dilindungi kata laluan. Untuk melihatnya sila masukkan kata laluan di bawah.