Archive for the ‘cerite haku’ Category

Katak Pekak *English Version*

Jun 13, 2012

Once upon a time there was a bunch of tiny frogs who arranged a running competition. The goal was to reach the top of a very high tower. A big crowd had gathered around the tower to see the race and cheer on the contestants.

Honestly, No one in crowd really believed that the tiny frogs would reach the top of the tower. crowd yelled statements such as:

“Oh, WAY too difficult!!!”

“They will NEVER make it to the top.”

“Not a chance that they will succeed. The tower is too high!”

The tiny frogs began collapsing. One by one. Except for those, who in a fresh tempo, were climbing higher and higher.

The crowd continued to yell, “It is too difficult!!! No one will make it!”

More tiny frogs got tired and gave up. But ONE continued higher and higher and higher. This one wouldn’t give up!

At the end everyone else had given up climbing the tower. Except for the one tiny frog who, after a big effort, was the only one who reached the top! THEN all of the other tiny frogs naturally wanted to know how this one frog managed to do it?

A contestant asked the tiny frog how he had found the strength to succeed and reach the goal? It turned out. That the winner was DEAF!!!

:: Moral of the Story ::

Never listen to other people’s tendencies to be negative or pessimistic. because they take your most wonderful dreams and wishes away from you — the ones you have in your heart!

Always think of the power words have. Because everything you hear and read will affect your actions!

Therefore, ALWAYS BE POSITIVE!

 

Advertisements

Entri-Untuk-Tidak-Blog-Ini-Berkubur :p

April 16, 2012

Lama dah aku tak kemaskini. Sibuk macam orang gile *orang gile sibuk ke??* :p

Kalau nak diikutkan kat ofis ni takde laa busy sangat. Tapi disebabkan dah terlalu penat dengan urusan luar pejabat (rumah, anak-anak dan kelas), sampai ofis dah malas nak update.

Bohong kalau kata tiada apa nak dicerita. Bahkan aku ni, macam peluru machine-gun jer cerita nak keluar dari mulut aku.

Pertamanya,keputusan peperiksaan penggal ke-3 telah diumum pada 26/03/2012. GPA 3.5* . Alhamdulillah, walaupun gagal mendapat anugerah dekan tapi masih hampir. Patut gandakan usaha di situ. Heh.

Keduanya, semester 4 telah pun bermula pada 07/04/2012. Kelas agak sendat dan padat. Setiap Sabtu dan Ahad, 9.00am – 6.30pm. Mahu atau tidak, boleh atau tidak, aku terpaksa cari maid untuk anak-anak. Buat sementara ini, aku minta tolong adik sepupu untuk jaga diorang. Kalau ok, aku proceed jer laa sampai habis semester ini.

Pensyarah? Rasanya macam ok sket daripada semester lepas. Entah kenapa, semester lepas takde satu pun pensyarah yang attached dengan kami.huhu. Selalunya aku cakap penyarah perempuan leceh…tapi kali  ni, pensyarah-pensyarah perempuan sangat best! Pensyarah lelaki pon, Alhamdulillah boleh diterima.

Selesai cerita pasal sekolah. Lagi fasal apa ek? Diet aku…hmmm, takyah cerita pon takpe sebab dah tau laa mesti laa gagal kan? hahahhahahaha.

Oh fasal anak-anak pulak. Kesihatan dedeq seperti biasa, kejap ok kejap tak ok. Aku rasa ini mungkin sebab tinggal di nursery rasanya. Biasa laa, dah ramai kan? Lagipun kalau ikut pengalaman yang lepas-lepas (Daniel & Lisa), menjelang nak masuk sekolah jer. Dalam erti kata lain, nak menunggu besar jer. Insya Allah dah besar sket nanti ok la tu. Minta jasa baik semua jangan putus doa ye! 🙂

Tapi fasal kerja sebenarnya kurang menarik untuk dikongsi. Jadi biarkan saja. T_T

Sampai di sini dulu entri supaya jangan blog ini berkubur. Hahaha.

Terima kasih sayang!

Januari 31, 2012

Aku tak pasti nak letak kawan atau sahabat. Akhirnya aku letak sayang sebab aku sayang mereka, sebab mereka menyayangi aku.
Janji Allah itu pasti. Dulu aku tertanya, apa salah aku bila persahabatan aku yang dulu tidak menjadi?
Sekarang aku yakin, sekiranya kita ini jujur dan ikhlas…akhirnya balasan untuk kita memang telah ditakdirkan.
Siapa sangka aku akan mendapat kasih sayang daripada kawan-kawan yang tiada batasan ini??
Allahuakbar.

Jatuh Sakit

Januari 31, 2012

Dah masuk semester 3/4 ni baru aku perasan. Memang badan dah masuk 3series ni….daya ketahanan kurang. Tapi aku masih tak sedar diri. Hari kuliah aku tak fokus, akibatnya dah nak final macam ni kena laa pulun.

Terkejar-kejar dan tanpa rehat. Mana laa badan nak tahan. Sekarang bila dah sakit, sapa yang susah? Diri sendiri jugak..

Aku masih ada 3 lagi paper to go.
*Sila tadah tangan nak doa sekarang*
Ya,Allah. Kau berilah kekuatan kepada hambaMu ini.
Rahmatilah aku dengan limpah kurniaMu.
Permudahkanlah perjalanan ku.

KepadaMu aku sujud dan memohon .
Amin Ya Rabbal A’lamin.

2011

Januari 9, 2012

Pencapaian terbaik aku untuk penutup 2011 adalah…..

 

menerima emel daripada Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek bin Hassan!!! * yang merujuk emel Datuk Othman bin Haji Mahmood mengucapkan tahniah kepada team kami mensifarkan TBS*

p/s : walaupun bukan bersifat peribadi tapi hidung mak tetap kembang mekar. hins hins hins..

Rawak

November 14, 2011

1.   Aku suka buat entri pada hari Isnin. Kebanyakan entri aku adalah pada hari Isnin. Ada dua kemungkinan di situ. Pertama : mungkin kerana hari Sabtu dan Ahad aku berada di luar kotak kehidupan aku yang pegun itu. Kedua : mungkin kerana Isnin selalu membawa ‘suasana hati Isnin’ atau kata orang sekarang, Monday mood.

2.   Damn the internet…atau server beautifulnara.com! *marah, sebab tu ada tanda seru* Aku mahukan cerita artis yang keji di kala petang begini.

3.   Sebetulnya aku kena dapatkan maklumat untuk assignment OB, Marketing Mgmt & English, sebaliknya aku penuhkan hari ini dengan meng-google Redza Minhat. *sambil buat entri ini sambil google lagik fasal dia. tup-tup terjumpa info dia baru jer kahwin.huhuh..eehhhh, apsal kau sedih pulak sue???*

4.   Ok. Blog aku bosan dan aku adalah sangat mengantuk. babai.

Buku

November 11, 2011

Dulu.
Sembilan adik beradik aku. Tujuh adik-beradik lelaki, dua orang perempuan (termasuk aku). Aku seorang sahaja yang tak suka kurang gemar membaca. Aku lebih suka buat kira-kira (matematik). Aku suka berniaga. Aku suka duit (ye, ye aku mata RM). Tapi tidak adik beradik aku yang lain. Semua ikut macam mak yang sangat gilakan bahan bacaan. Tak kira laa surat khabar, buku, majalah, termasuk lah majalah Mangg* yang keji dengan gambar artis dalam kolam. Tapi mak aku balun jugak. Adik perempuan aku pon sama…suka kan novel, walaupun tidak berapa ilmiah tapi yang penting SUKA MEMBACA itu ada. Abang aku pulak suka baca dalam tandas. Kalau kau nampak dia dah berlari-lari sambil menjerit “suratkhabar mana? suratkhabar?”……. haaa…nak terberak laa tu. Pendek kata yang lain pon sama lah. Tapi dalam pelbagai gelagat dan versi.

Kini.
Kini tidak lagi~ (walaupun kini itu hanya bermula beberapa bulan kebelakangan ini sahaja). Aku sangat teruja tengok buku. Aku nak baca pelbagai macam buku. Rambang. Baru tersadar..walhal dalam Al-Quran dah sebut. Belajar surah ni pon dah banyak kali…tapi apasal bengap sangat taknak terima. ‘Iqra’ – bacalah olehmu. Dah diberitahu juga yang membaca itu ‘jambatan ilmu’. Dah siap buat lagu..’membaca, membaca, mari membaca’.. tapi tu laaa…bak kata arwah datuk aku *TONGKAR!!

Aku rasa aku banyak di inspirasi oleh budak ni. Tak kisah laa dia tau atau tidak. Tak kisah juga dia suka atau tidak. Lagi tak kisah sama ada dia bangga atau tidak. AAK? ~gittteww~ Paling penting dia membawa pengaruh yang baik untuk aku. Aku juga diinspirasi oleh Pensyarah Bahasa Inggeris aku untuk semester ini. Walaupun aku taklah kenal sangat dengan dia, tapi dengan nama bapak dia pon kau dah boleh tahu dia dari keturunan apa. Bila kau dah boleh agak dia dari mana, secara automatik kau tahu yang dia tidak menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar di rumah. Tapi kagum aku dengan diri dia sekarang yang boleh menguasai Bahasa Inggeris dengan SANGAT baik, dan beberapa bahasa lain.

Beberapa minggu lepas aku pergi ke satu jualan buku yang terbesar di Asia (katanya) *yang selama ini tak pernah pergi laa tempat-tempat macam ni.hehu*. Walaupun bukanlah semua buku-buku yang ada di situ sangat berkualiti dari segi ilmiahnya (kerana terdapat beberapa buku yang jelas bersikap bias terutama kepada agama Islam dan negara-negara Islam) tapi lambakan buku yang berjumlah puluhan ribu itu yang hampir keseluruhannya dibawa dari negara barat jelas menunjukkan betapa menulis dan membaca itu sudah menjadi sebahagian daripada budaya mereka. 

Aku pon berazam laaa (walaupun ini bukan azam tahun baru mahupun azam maal hijrah) mahu menjadikan membaca sebahagian daripada hidup , sama ada sebagai hobi, budaya, kewajiban atau apa saja. Lebih-lebih lagi untuk masa depan anak-anak aku. Walaupun nampak macam sedikit terlewat, tapi niat yang baik itu tidak salah, kan? CC aku kata anak-anak akan ikut perbuatan ibu bapa hampir 70%. Jadi aku akan menyediakan beberapa plan dan aktiviti membaca sepanjang  tahun sebagai inisiatif menarik minat membaca budak-budak ni. Tapi kan, sebenarnya.. mulakan dengan Al-Quran pon jauh lebih baik kan?

kredit gambar kepada Hanakirana

Serius. Walaupun aku baru sahaja berminat dalam membaca ini tapi aku teruskan juga angan-angan aku nak bukak kedai buku macam ini satu hari nanti. 🙂

 *tongkar bermaksud degil, bahasa kaum Rambah. Rambah adalah satu kaum/desa di Riau Indonesia (asal usul datuk aku).

Kantoi..

November 3, 2011

kau ingat Zee AVI jer buleh kantoi kan boifren dia?
boss aku pon buleh kantoikan aku laa…ahaha..

Jebon

November 1, 2011

Harini aku masih lagi pissed-off dengan kehilangan stapler aku. Aku dah bagitau Alzafir dan dia gelakkan aku. Ada ke patut..

Sementara aku menunggu PTJ-PTJ menghantar laporan TBS, aku telah habis membaca semua entri Blog Anak Mat Nor. Kagum tak?

Stapler aku kena curik.

Oktober 31, 2011

Sudah aku tulis di belakang stapler aku itu “Ini Sue Punya, Jangan Curiikkk” tapi tetap kena curik jugak. Petang ni aku tension. Adakah sebab aku tulis jangan curi maka sebab itu ianya dicuri???