Archive for the ‘bosar eh badan kau!’ Category

Tensionsssssss!!

Julai 29, 2011

Arrggghhhhh..tension pale otak aku malam tadi. Semangat meluap-luap nak menjahit..tetiba tali mesin jahit aku terpotosssssss!!!! Aduyai~ Omak, memang akak terpakso laa pinjam mesin omak yang mahal tuuuuuu..heh.

Harini jugak kat opis ni ado pulak makan-makan, sempena menyambut puasa minggu dopan. Abih laa diet aku. Ntah berapo banyak kalori aku dah amik harini. Lomaakkk…lomaakkk… payah bona nak ilangkan dari badanku ini. heh~

Resepi : Cream Puff

Februari 24, 2011

Oh oh, ker nak buat cream puff? Bestnya resepi ini sebab….kosnya murah! ahahaha….aku bukan apa…bulan ni masih tolak sewa kuarters untuk dua bulan wehh….sakit sket ar. Lagi pon cream puff ni ala-ala omputih sker, walhal rasa custard ja.

untuk puff :-

1 cawan air
1 cawan tepung
1/2 cawan butter
secubit garam
4 biji telur

cara-caranya :- didihkan air dengan butter. kemudian masukkan tepung. tutup api. kacau sehingga tepung sebati dengan minyak + air dan tidak melekat di periuk.biarkan 5 minit untuk sedikit suam. kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji.putar sehingga menjadi bentuk creamy. gunakan piping bag dan nozzle saiz besar, paipkan ke atas dulang pembakar. bakar selama 20 minit pada suhu 200c kemudian bakar lagi selama 15 minit pada suhu 180 c. Biarkan sejuk.

Untuk cream :-

3 sudu tepung gandum
1 sudu tepung jagung
2 cawan susu
3/4 cawan gula
3 biji kuning telur
3 titik esen vanilla

Cara-cara : bancuh semua bahan dan tenggekkan atas api, kacau dengan api perlahan sehingga pekat. Tunggu sejuk sebelum masukkan ke dalam puff. Taburkan gula aising sebagai hiasan. Sedia untuk dimakan!…dan disedekah 🙂

Ramadhan coming……..soon!

Ogos 4, 2010

Alhamdulillah. Macam tak sabar pulak rasanya. Tak sampai seminggu lagi akan berada di bulan Ramadhan al-Mubarak.

And…intend to continue the plan so called as “DIET” which been failed so many time.hehehehehe. Tapi kali ni macam bersungguh sikit. Umur dah masuk 3Series ni…badan macam tak best jer. Must do something! Tak sabar nak masuk rumah baru, nak re-schedule life..put some of excersice, cut off the fat…oil….hmm….kena makan rebus-rebus dan bakar sahaja gamaknya.huhuhuhuhu.

Oh ya. Rasanya tak maklumkan di sini lagi yang saya telah bekerja di Putrajaya hampir sebulan. <—– *skema ayat ko*

Setelah hampir sebulan disini, kerja pon masih takde yang tetap…cam lembu da…suruh itu, suruh ini…buek jo lah. Travelling was ok so far, punch card pon santek gittew *selama ni….haih~*.

Bab makan….hmmm….susah sikit kot. Yang murah jauh plak, yang lainnya tak sedap dan tak banyak pilihan. Tapi ok lah untuk aku yang memulakan diet di sini. Sekarang ni, no more nasi lemak or roti canai for breakfast. Kalau tak roti…aku amik oat atau sekadar minum untuk lapik perut. Sepatutnya juga aku tak boleh ambil heavy lunch as i dont do much move/work. Tapi lapaq laa weehhhh. huhuhuhuh. Sebab tu mengharapkan Ramadhan ini membantu aku lebih berdisiplin. Insya-Allah, AMIN.

Chaiyok Sue. 🙂

Kek Cawan Cik Sue.

April 26, 2010

Kek cawan mak….. laku macam goreng pisang panas. (eh eh kalau jual goreng pisang panas pon tak laku macam kek aku lah.hehe). Bermula dari hari Amni HRMIS tempah untuk bawak balik kampung, hari-hari aku buat cupcake. Pembelinya sapa lagi kalau bukan budak-budak kat blok rumah aku tu. Mesti makbapak diorang bengang ngan aku sebab anak-anak mereka setiap hari mintak duit nak beli cupcake aku. eceeeehhhh……. 

Oklah. Aku pon sebenarnya macam dah muak tengok dan buat kek ni. Jadinya aku letak kat sini resepinya dan korang buatlah sendiri ya.

Bahan-bahan :-

**  1 cawan tepung naik sendiri
      1 cawan gula
*    1 biji telur
** 1 sudu kecil bikarbonat soda
** 1 sudu kecil baking powder
*   1 sudu kecil esen vanilla
*   1 sudu kecil emulco (kalau buat kek perisa coklat sahaja)

*   1/2 cawan minyak
*   1/2 cawan air suam
*   1/2 cawan susu sejat
** 1/2 cawan serbuk koko (kalau buat kek perisa coklat sahaja)

Cara-cara : campurkan semua bahan-bahan basah(*) dengan gula dan kacau guna whisker. (disebabkan aku malas, aku gune blender.hahahaha…buleh?).Aku blend sekejap je dalam 5 saat. Lepas tu masukkan bahan-bahan kering(**). Blender lagik dalam seminit. Siap dan tuang dalam cup dan sedia untuk dibakar. Aku guna cup paling besar (carik kat kedai kek) memerlukan kepanasan sehingga 200c, 30 minit dan guna api bawah sahaja.

Untuk hiasan, leh taruk sket coklat masak dan hiasan manik urai. Kalau mau taruk butter cream, meh aku kasik resepi jugak.

1/2 cawan krimwell
1/2 cawan margerin
2 cawan gula
(dibawah adalah option, ikut suka nak letak atau tidak)
2 sudu fresh milk
2 sudu air panas mendidih (untuk dapatkan krim yang gebu)
1 sudu kecil esen vanilla
pewarna ikut suka.

Cara-cara : pukul sampai jadi putih dan ringan dalam 15 minit. pastu guna nozzle yang sesuai untuk corakkan krim atas kek tadi.

p/s :-
1. Tepung + b/soda + b/powder sebaiknya diayak beberapa kali untuk dapatkan kek lebih fine.
2. Cup bermakna cawan untuk buat cupcake bukan muffin ye..
3. Nozzle aluminium akan menghasilkan krim yang lebih cantik bentuknya daripada nozzle plastik.

Tak Geli Hati Lagi :(

April 6, 2010

Aku rasa aku semakin kehilangan sense of laugh sebab aku semakin sukar ketawa bila aku buat hopping ke blog-blog kegemaran aku. Ataupun mereka juga telah hilang sense of humor dan semakin serius seperti aku? Apakah faktor usia dan sekeliling membuatkan kami lebih ‘matang’? Ah ah..nak ‘tembak’ aku dengan kata aku dah tua lah tu!

Kadang-kadang aku suka sikap baru ini sebab aku nampak lebih genius dan sangat diktator. Pintar dan kejam dan. Berkepimpinan dan zionis. HAH! Berkati-kati jeles korang kat aku.

Cuma aku perlu upgrade diri aku dari ‘kembang setaman’ ke geli-geli-sedap-ah-ah. Baru nampak lebih keji. Kena fokus dan sungguh-sungguh. Oleh itu, aku perlu meletakkan beberapa gambar idola aku, supaya makin kerap aku melihat gambar mereka semakin membuak-buak semangat aku. ceeehhhhhhh….

Lindsay Lohan. Mula-mula aku memang nak jadik macam Lindsay tapi bila dah kurus kering geli-geleman pulak aku tengok. yucks! Aku adore badan dia lama dia. Cuma aku nak jadikan spirit dia sebagai contoh.

Hillary Duff. Dia ni dengan Lindsay Lohan kan seteru. Tapi aku memang adore kedua-dua punya body lama. Tapi Hillary nampak lebih gojes bila kurus. Ok lah. Aku jadikan Hillary sebagai idola. Yeay~

Harap-harap buleh tempah kebaya raya ni. 🙂

Puding Roti Karamel

Mac 10, 2010

Ok. Lagi resepi untuk terapi aku (credit goes to Shima Salihin).

Bahan karamel.

1 cawan gula pasir
(panaskan dalam kuali dengan api kecil sehingga cair keperangan.)

Bahan puding.

5 biji telur
4 keping roti (dibuang kulit)
½ tin susu ideal
1 cawan air
1 cawan gula
1 penutup esen vanilla

Cara-cara :
Sediakan gula karamel. Masukkan ke dalam loyang. Pukul bahan-bahan puding sehingga sebati menggunakan whisk. Masukkan ke dalam loyang yang berisi karamel tadi. Kukus menggunakan api sederhana selama 30 minit.

Selain kukus, boleh juga menggunakan teknik bain marie untuk tekstur yang lebih halus.

Cadangan :-
Buat pada malam hari dan keluarkan dari loyang keesokan harinya.
Boleh juga di simpan di dalam peti sejuk untuk hasil yang lebih sedap.

Resepi baru!!

Januari 26, 2010

Hokeh. Selalu aku buat fettucini cabonara dan spaghetti bolognese je kan. Kali ni aku dah upgrade tahap keterroran memasak pasta aku dengan satu lagu resepi baru (baru bagi aku…tapi orang len da selalu je buat).

Pasta Aglio Olio.

Bahan-bahan :-

Spaghetti 1 peket – celur seperti yang terdapat pada arahan pek
5 ekor udang (atau ikut suke) – dibuang kulitnya
3 ketul scallop (atau ikut suka) – buang telur dan sekitarnya
½ batang carrot – potong memanjang / dadu
1 biji capsicum hijau -potong kasar
3 ulas bawnag putih – cincang
¼ cawan extra virgin olive oil
garam secukup rasa
basil, oregano, parsley dan lada hitam

Cara-cara:

panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga kekuningan
masukkan udang dan scallop, kacau rata
kemudian masukkan carrot kacau rata dan biarkan ia layu sedikit
masukkan capsicum diikuti dengan garam serta lada hitam dan gaul rata
sSetelah sebati masukkan spaghetti bersama sedikit air rebusannya kira2 1 cawan ke dalam tumisan tadi
masukkan basil, oregano dan parsley, gaul sebentar dan sedia untuk dinikmati

sedap dimakan ketika panas2.

p/s : aglio ni maknanya bawang putih so kalau letak banyak sedap…tp kalau letak banyak-banyak pahit…so tips utk tidak pahit ialah lepas panaskan Extra Virgin Olive Oil tu masukkan bawang putih, then kacau2 tp jgn sampai garing…lepas tu campur kan sedikit White/Sweet Vinager (made from Apple boleh, Muscat boleh)..pastu tutup dgn tudung periuk sekejab supaya ia masak guna “steam” dan bawang putih tersebut jadi lembut dan manis…nicee…

guna white vineger sbb nak “mimic” kan rase White Wine…sebab Italian guna white wine dimane alcohol tu akan ekstrak pati “pure” Bawang putih mase on the way die nak vaporize tu…lepas alcohol vaporize so yg tinggal pati anggur (if white wine tu yg jenis dr anggur lah) yg telah “well mixed” dgn pati bawang putih…walaubagaimanapun, hasilnya tak pasti laa sama atau tidak kiranya menggunakan wine asli.

Terai di rumah, hokeh?

Resepi Kek Kukus 1 Cawan

Januari 25, 2010

1 cawan gula
1 cawan susu pekat manis
1 cawan koko
1 cawan minyak
1 cawan air panas
1 1/4 cawan tepung gandum
1sudu soda bikabonat
3 biji telur

cara-cara :-
pukul telur dengan gula dalam tiga minit.
masukkan susu pekat manis. kacau.
masukkan minyak.kacau.
masukkan tepung-serbuk koko-bicarbonate soda yang telah di ayak sedikit-sedikit. kacau.
last, masukkan air panas. kacau.
masukkan ke dalam loyang. kukus dengan api sederhana selama 45minit.

Resepi ganache jimat sebagai hiasan :-
2 sudu koko.
2 sudu minyak.
8 sudu susu pekat manis.
cara : kacau sehingga sebati di atas api perlahan. siap & boleh diratakan di atas kek.

CREDIT GOES TO SAEMAH TAIB a.k.a. ibu.

Apa nak masak hari ini?

Disember 4, 2009

Aku tatau nak masak pe hari ini. Semalam pon aku aku maleh masak. Aku pangggang ayam jer untuk budak-budak ni. Bajetnyer nak layan Anugerah Skrin sambil makan kopok. Tapi buku tak baca lagi. Minggu depan dah exam. Somak palo den. Susah-susah bona den boli yo lah. hahaha…

Adios.

Delicious Fish Curry

Oktober 27, 2009

delisyes kariHmm. looks yummy rite. Surely ya’ll been impressed with my talent to cook such a delicious fish curry ever.hehehe. In fact the cost to make this curry dishes is just about RM3 (for 2 people). Amazing rite?  Since I’m  a very kind heart, i would like to share the recipe with all of you. Let’s see the ingredient:-

2 pieces / slices of Duri fish
4 pieces ladiesfinger

and….

RM1 kuah kari where u can found in any mamak’s restaurant.
(thats the biggest secret. HAHA)

How to cook : i think u know how to finish this recipe rite.

HAHAHAHAHAHA. Dont get mad ya! I’m just trying to make a joke in my tense week.huhuhuh 😦