Resepi baru!!

Hokeh. Selalu aku buat fettucini cabonara dan spaghetti bolognese je kan. Kali ni aku dah upgrade tahap keterroran memasak pasta aku dengan satu lagu resepi baru (baru bagi aku…tapi orang len da selalu je buat).

Pasta Aglio Olio.

Bahan-bahan :-

Spaghetti 1 peket – celur seperti yang terdapat pada arahan pek
5 ekor udang (atau ikut suke) – dibuang kulitnya
3 ketul scallop (atau ikut suka) – buang telur dan sekitarnya
½ batang carrot – potong memanjang / dadu
1 biji capsicum hijau -potong kasar
3 ulas bawnag putih – cincang
¼ cawan extra virgin olive oil
garam secukup rasa
basil, oregano, parsley dan lada hitam

Cara-cara:

panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga kekuningan
masukkan udang dan scallop, kacau rata
kemudian masukkan carrot kacau rata dan biarkan ia layu sedikit
masukkan capsicum diikuti dengan garam serta lada hitam dan gaul rata
sSetelah sebati masukkan spaghetti bersama sedikit air rebusannya kira2 1 cawan ke dalam tumisan tadi
masukkan basil, oregano dan parsley, gaul sebentar dan sedia untuk dinikmati

sedap dimakan ketika panas2.

p/s : aglio ni maknanya bawang putih so kalau letak banyak sedap…tp kalau letak banyak-banyak pahit…so tips utk tidak pahit ialah lepas panaskan Extra Virgin Olive Oil tu masukkan bawang putih, then kacau2 tp jgn sampai garing…lepas tu campur kan sedikit White/Sweet Vinager (made from Apple boleh, Muscat boleh)..pastu tutup dgn tudung periuk sekejab supaya ia masak guna “steam” dan bawang putih tersebut jadi lembut dan manis…nicee…

guna white vineger sbb nak “mimic” kan rase White Wine…sebab Italian guna white wine dimane alcohol tu akan ekstrak pati “pure” Bawang putih mase on the way die nak vaporize tu…lepas alcohol vaporize so yg tinggal pati anggur (if white wine tu yg jenis dr anggur lah) yg telah “well mixed” dgn pati bawang putih…walaubagaimanapun, hasilnya tak pasti laa sama atau tidak kiranya menggunakan wine asli.

Terai di rumah, hokeh?

3 Respons to “Resepi baru!!”

  1. haku Says:

    malam tadi 1st time masak, anak-anak sangat menggemarinya. Alhamdulillah, kalau tak asik makan fettucine cabonara jer laaa…ikut selera depa.

  2. NurHusna Says:

    Salaam, bagaimana caranya nak rebus udang2 tu ye? boleh bagi tips x? hehek 1st tym nak try masak

  3. Libertad Explosiva Says:

    hey there and thank you for your info – I have definitely
    picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could
    get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK?
    Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect
    your placement in google and can damage your high quality score
    if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective
    exciting content. Make sure you update this again soon.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: