[Review Filem]

Januari 17, 2012

Sebenarnya ada banyak filem-filem tempatan dan luar negara yang aku tonton, yang bagi aku sangat bagus dan tak sabar untuk aku review. Antaranya 

Dog Day Afternoon (1975), 
The Godfather II (1974) , 
Scarface (1983),  
Godfellas (1990),
Forrest Gump (1994),
Silent of the Lambs (1991),
Casino (1995), 
American Beauty (1999),
Cinderella Man (2005),
The Pianist (2002),
Hotel Rwanda (2004),
The Last King of Scotland (2006),
Robin Hood : Prince of Thieves (1991),
Almost Famous (2000),
American Dream (1990),
As Good As Its Gets (1997),
The Aviator (2004),
A Beautiful Mind (2001),
The Bourne Altimatum (2007),
The Dark Knight (2008),
Erin Brokovich (2000),
The Fugitive (1993),
The Hurricane (1999),
LA Confidential (1997),
Monster (2003),
Monster’s Ball (2001),
Mystic River (2003),
The Patriot (2000),
Saving Private Ryan (1998),
Sleepy Hollow (1999),
From Hell (2001),
A Time for Justice (1994),
To Kill A Mockingbird (1962).

Ahhhhhh…banyak lagi laahhh. Tak larat nak tulis dah. Ini cuma filem yang menerima anugerah yang telah aku tonton. Ada banyak lagi filem yang aku tonton tapi tidak memenangi apa-apa anugerah tapi aku masih boleh bagi 5 bintang. Itu tak termasuk cerita kartun.

Tapi kalau sesiapa perasan, corak atau patern tontonan aku selalunya disebabkan oleh pelakon. Ya, banyak juga filem yang aku tonton dek kerana pelakonnya. Contoh pelakon lelaki kegemaran aku ialah Al Pacino, Robert de Niro, Leonardo de Caprio, Johnny Depp, mendiang Heath Ledger *oh i love him once*, Gary Oldman, Kevin Spacey, Jack Nicholson, Robert Downey Jr., Denzel Washington, Anthony Hopkin, Kevin Costner, Liam Neeson, Matt Damon, Russel Crow, James Franco & Christian Bale. 🙂

[Review Filem] Everafter

Januari 17, 2012

Ok. Akhirnya berjaya juga aku buat review filem pertama dalam blog aku ni dan filem pertama aku nak review ialah filem kegemaran aku, Everafter.

Ok. Kenapa aku suka sangat dengan cerita ini? Sebenarnya cerita ini ringan sahaja. Tapi aku kan perempuan *tipikal* yang suka juga laa dengan cerita cinta :p

*Danielle sewaktu kecil*

Everafter ini diinspirasi dari fairytale story, Cinderella. Seperti Cinderella juga, Danielle de Barbarac hidup bersama ibu tiri dan 2 adik-beradik tirinya selepas kematian ayahnya. Bertemu dengan Putera Henry dalam keadaan dia menyangka putera itu seorang pencuri dan membalingnya dengan objek. Putera Henry sebenarnya sedang melarikan diri dari istana untuk mengelak daripada mengahwini Puteri Perancis. Putera Henry telah memberi sedikit wang emas kepada Danielle sebagai ganjaran supaya dia menutup mulut dan meminjam kudanya. Keesokan harinya Putera Henry telah datang untuk mengembalikan kuda Danielle kerana tidak berjaya melarikan diri dari istana. Dia juga telah mempelawa ibu tiri Danielle, Baroness untuk minum petang bersama ibunya sebagai tanda penghargaan.

*Ibu tiri dan adik-beradik tiri*

Dalam waktu yang sama, harta peninggalan bapa Danialle semakin sikit dan Baroness mula menjual barang-barang rumah tetapi menuduh pembantu rumah setia Danielle, Maurice menjualnya. Oleh sebab itu Baroness telah menjual Maurice untuk menjadi hamba di Amerika. Demi memperjuangkan Maurice yang dianggap sebagai saudaranya, Danialle telah pergi ke istana untuk menyelamatkan Maurice. Di situ dia telah bertemu kembali dengan Putera Henry yang hampir mengenalinya. Bagaimanapun Danialle memperkenalkan dirinya sebagai Comtess de Lancret, sempena nama mendiang ibunya. Di situlah perkenalan bermula dan membawa kepada pertemuan demi pertemuan yang membuah bait-bait cinta.

Perkara ini akhirnya diketahui oleh Baroness dan merasa sakit hati kerana dia berniat untuk menyatukan anaknya, Marguerite dengan Putera Henry. Pelbagai cara dilakukan untuk menjatuhkan Danielle dan akhirnya Putera Henry mengetahui siapa sebenarnya Danielle dan berasa tertipu. Danielle pula telah dijual oleh Baroness kepada Pierre le Pieu yang telah lama meminati Danielle.

Bagaimanapun, Leonardo da Vinci sebagai pelukis istana juga sahabat Putera Henry telah menasihati Henry. Henry rasa bersalah dan rasa cinta mendalam terhadap Danielle kemudian merusaha mencari Danielle.

Oh, sudah sampai ke pengakhir cerita. Bagaimanakah akhirnya? Adakah Danielle bertemu dengan Putera Henry? Lebih baik tengok sendiri.

Babak menarik dalam cerita ini ada banyak. Contohnya, sewaktu Danielle cuba mempertahankan gaun ibunya dia telah menumbuk muka Marguerite sampai lebam. Kalau versi Cinderella kita ketahui dia seorang yang sentiasa dibuli dan lemah lembut. Sedikit berbeza untuk versi Everafter ini, Danielle dalam kisah ini sangat lasak dan mampu mendukung Putera Henry sewaktu bertemu dengan kumpulan gypsi di hutan.

*selamatkan Henry*

 

*first kiss from Henry*

Lagi screenshot boleh dilihat di sini.

2011

Januari 9, 2012

Pencapaian terbaik aku untuk penutup 2011 adalah…..

 

menerima emel daripada Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek bin Hassan!!! * yang merujuk emel Datuk Othman bin Haji Mahmood mengucapkan tahniah kepada team kami mensifarkan TBS*

p/s : walaupun bukan bersifat peribadi tapi hidung mak tetap kembang mekar. hins hins hins..

Oh Final

Januari 9, 2012

Last entri aku adalah mengenai midterm.
Sadar tak sadar sudah hampir memasuki minggu terakhir kuliah+tutorial. Lepas tu masuk minggu belajar (study week)…dan terus menuju ke FINALE!!

Bagaimanapun, kami masih ada 2 paperwork yang belum selesai dan presentation nya adalah minggu ini!! Huwaaaaaaaaaaaa… 😦

Midterm datang lagi~

Disember 5, 2011

 

 

Kali ini midterm datang lagi dengan subjek yang kurang pengiraan. Bacaan. Bacaan. Bacaan. Doakan ajalah aku boleh buat. Tuhan dah kasi kesenangan dengan kesanggupan mertua jaga anak-anak aku sepanjang cuti sekolah ni, gunakanlah peluang ini sebaiknya.

Buat anak-anak mama yang jauh di mata *dekat di hati*, doa mama (kepada Allah yang Maha Berkuasa) akan sentiasa melindungi kalian. Amin ya rabbal a’lamin.

Rawak

November 14, 2011

1.   Aku suka buat entri pada hari Isnin. Kebanyakan entri aku adalah pada hari Isnin. Ada dua kemungkinan di situ. Pertama : mungkin kerana hari Sabtu dan Ahad aku berada di luar kotak kehidupan aku yang pegun itu. Kedua : mungkin kerana Isnin selalu membawa ‘suasana hati Isnin’ atau kata orang sekarang, Monday mood.

2.   Damn the internet…atau server beautifulnara.com! *marah, sebab tu ada tanda seru* Aku mahukan cerita artis yang keji di kala petang begini.

3.   Sebetulnya aku kena dapatkan maklumat untuk assignment OB, Marketing Mgmt & English, sebaliknya aku penuhkan hari ini dengan meng-google Redza Minhat. *sambil buat entri ini sambil google lagik fasal dia. tup-tup terjumpa info dia baru jer kahwin.huhuh..eehhhh, apsal kau sedih pulak sue???*

4.   Ok. Blog aku bosan dan aku adalah sangat mengantuk. babai.

Buku

November 11, 2011

Dulu.
Sembilan adik beradik aku. Tujuh adik-beradik lelaki, dua orang perempuan (termasuk aku). Aku seorang sahaja yang tak suka kurang gemar membaca. Aku lebih suka buat kira-kira (matematik). Aku suka berniaga. Aku suka duit (ye, ye aku mata RM). Tapi tidak adik beradik aku yang lain. Semua ikut macam mak yang sangat gilakan bahan bacaan. Tak kira laa surat khabar, buku, majalah, termasuk lah majalah Mangg* yang keji dengan gambar artis dalam kolam. Tapi mak aku balun jugak. Adik perempuan aku pon sama…suka kan novel, walaupun tidak berapa ilmiah tapi yang penting SUKA MEMBACA itu ada. Abang aku pulak suka baca dalam tandas. Kalau kau nampak dia dah berlari-lari sambil menjerit “suratkhabar mana? suratkhabar?”……. haaa…nak terberak laa tu. Pendek kata yang lain pon sama lah. Tapi dalam pelbagai gelagat dan versi.

Kini.
Kini tidak lagi~ (walaupun kini itu hanya bermula beberapa bulan kebelakangan ini sahaja). Aku sangat teruja tengok buku. Aku nak baca pelbagai macam buku. Rambang. Baru tersadar..walhal dalam Al-Quran dah sebut. Belajar surah ni pon dah banyak kali…tapi apasal bengap sangat taknak terima. ‘Iqra’ – bacalah olehmu. Dah diberitahu juga yang membaca itu ‘jambatan ilmu’. Dah siap buat lagu..’membaca, membaca, mari membaca’.. tapi tu laaa…bak kata arwah datuk aku *TONGKAR!!

Aku rasa aku banyak di inspirasi oleh budak ni. Tak kisah laa dia tau atau tidak. Tak kisah juga dia suka atau tidak. Lagi tak kisah sama ada dia bangga atau tidak. AAK? ~gittteww~ Paling penting dia membawa pengaruh yang baik untuk aku. Aku juga diinspirasi oleh Pensyarah Bahasa Inggeris aku untuk semester ini. Walaupun aku taklah kenal sangat dengan dia, tapi dengan nama bapak dia pon kau dah boleh tahu dia dari keturunan apa. Bila kau dah boleh agak dia dari mana, secara automatik kau tahu yang dia tidak menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar di rumah. Tapi kagum aku dengan diri dia sekarang yang boleh menguasai Bahasa Inggeris dengan SANGAT baik, dan beberapa bahasa lain.

Beberapa minggu lepas aku pergi ke satu jualan buku yang terbesar di Asia (katanya) *yang selama ini tak pernah pergi laa tempat-tempat macam ni.hehu*. Walaupun bukanlah semua buku-buku yang ada di situ sangat berkualiti dari segi ilmiahnya (kerana terdapat beberapa buku yang jelas bersikap bias terutama kepada agama Islam dan negara-negara Islam) tapi lambakan buku yang berjumlah puluhan ribu itu yang hampir keseluruhannya dibawa dari negara barat jelas menunjukkan betapa menulis dan membaca itu sudah menjadi sebahagian daripada budaya mereka. 

Aku pon berazam laaa (walaupun ini bukan azam tahun baru mahupun azam maal hijrah) mahu menjadikan membaca sebahagian daripada hidup , sama ada sebagai hobi, budaya, kewajiban atau apa saja. Lebih-lebih lagi untuk masa depan anak-anak aku. Walaupun nampak macam sedikit terlewat, tapi niat yang baik itu tidak salah, kan? CC aku kata anak-anak akan ikut perbuatan ibu bapa hampir 70%. Jadi aku akan menyediakan beberapa plan dan aktiviti membaca sepanjang  tahun sebagai inisiatif menarik minat membaca budak-budak ni. Tapi kan, sebenarnya.. mulakan dengan Al-Quran pon jauh lebih baik kan?

kredit gambar kepada Hanakirana

Serius. Walaupun aku baru sahaja berminat dalam membaca ini tapi aku teruskan juga angan-angan aku nak bukak kedai buku macam ini satu hari nanti. 🙂

 *tongkar bermaksud degil, bahasa kaum Rambah. Rambah adalah satu kaum/desa di Riau Indonesia (asal usul datuk aku).

Kantoi..

November 3, 2011

kau ingat Zee AVI jer buleh kantoi kan boifren dia?
boss aku pon buleh kantoikan aku laa…ahaha..

Jebon

November 1, 2011

Harini aku masih lagi pissed-off dengan kehilangan stapler aku. Aku dah bagitau Alzafir dan dia gelakkan aku. Ada ke patut..

Sementara aku menunggu PTJ-PTJ menghantar laporan TBS, aku telah habis membaca semua entri Blog Anak Mat Nor. Kagum tak?

Stapler aku kena curik.

Oktober 31, 2011

Sudah aku tulis di belakang stapler aku itu “Ini Sue Punya, Jangan Curiikkk” tapi tetap kena curik jugak. Petang ni aku tension. Adakah sebab aku tulis jangan curi maka sebab itu ianya dicuri???