Archive for the ‘aku suke!’ Category

Cuti Semester

Februari 27, 2012

Oh mesti bosan asyik cerita pasal kelas dan belajar je kan? Aku suka bercerita tapi tak pandai laaa nak jadikan dia satu karangan yang baik. Tapi tak kira laaa, nak cerita juga. Suka, dengar. Tak suka, aku nak buat macam mana..kan?

Oh it’s good to be in semester break. haha. Satu minggu sudah berlalu dan tinggal lagi lima minggu untuk aku ber-‘honey-moon’. Mengenai peperiksaan yang lepas, aku mohon semua doakan aku berjaya ya. Aku dah usaha semampu aku (sampai sakit-sakit), aku cuma bertawakkal je laa sekarang sambil berdoa (dan mohon semua berdoa bersama-sama aku. hehe).

And as usual I’ve got plenty of programme to be done *angan-angan Mat Jenin :p* Oh tapi aku ambil ini sebagai satu cabaran untuk aku siapkan semua yang aku rancangkan. Semoga berjaya ye Sue! Antaranya :-

1) nak pergi KL dengan Dila cari baju dan tudung.
2) menjahit baju kerja sebanyak 10 pasang *2 minggu punya baju pergi kerja nak rotate.haha.tamak*
3) selain dari 10 pasang baju kerja, juga berhasrat nak jahit blouse untuk pergi kelas sebanyak 4pasang * berangan lagi*
4) nak pergi shopping kasut jugak.

eehhh, perasan tak so-called programme aku ni semuanya aktiviti menghabiskan duit kan? waaahhh….sound like sue become OKB now :p * SYUKUR YA ALLAH*

lain-lain aktiviti semua berlandaskan bajet yang ada, seperti :-

1) bawak mak abah semua pergi Cameron Highland.
2) kemas rumah semaksimum yang mampu.

Oh cerita pasal kemas rumah. Semalam selepas pergi beli tilam baru untuk anak-anak, aku dan Amy kemas bilik depa smp pukul 3 pagi!! Penat gile. Kaki macam lepas-excersice-tanpa-buat-warm-up. Betis keras macam kaki pemain bola sepak hokeh. Nanti bila dah siap kemas sepenuhnya aku upload gambar. Yang penting sangat pueh ati, sebab adalah menjadi kebiasaan setahun paling kurang 2 kali kami mengemas habuk-habuk yang ada di bawah katil dan di belakang almari demi anak-anak especially Abang dan Dedeq yang ada asthma. (p/s: tilam dibeli pon sebab tilam sedia ada dah mengandungi berjuta-trilion bakteria)

Speaking of which, since dah ada cadar baru, aku juga bercadang nak jahit quilt untuk matchkan dengan bedsheet baru tu sebab takdo duit nak beli comforter set.huhu. Juga..juga…bantal tambahan mengikut kaler cadar. Ah citer banyak takyah, tunggu jer aku upload gambar nanti.haha

Ok, nak pi ambik anak balik sekolah. Doakan aku selamat. tata. muahhhxxx.

 

Terima kasih sayang!

Januari 31, 2012

Aku tak pasti nak letak kawan atau sahabat. Akhirnya aku letak sayang sebab aku sayang mereka, sebab mereka menyayangi aku.
Janji Allah itu pasti. Dulu aku tertanya, apa salah aku bila persahabatan aku yang dulu tidak menjadi?
Sekarang aku yakin, sekiranya kita ini jujur dan ikhlas…akhirnya balasan untuk kita memang telah ditakdirkan.
Siapa sangka aku akan mendapat kasih sayang daripada kawan-kawan yang tiada batasan ini??
Allahuakbar.

[Review Filem]

Januari 17, 2012

Sebenarnya ada banyak filem-filem tempatan dan luar negara yang aku tonton, yang bagi aku sangat bagus dan tak sabar untuk aku review. Antaranya 

Dog Day Afternoon (1975), 
The Godfather II (1974) , 
Scarface (1983),  
Godfellas (1990),
Forrest Gump (1994),
Silent of the Lambs (1991),
Casino (1995), 
American Beauty (1999),
Cinderella Man (2005),
The Pianist (2002),
Hotel Rwanda (2004),
The Last King of Scotland (2006),
Robin Hood : Prince of Thieves (1991),
Almost Famous (2000),
American Dream (1990),
As Good As Its Gets (1997),
The Aviator (2004),
A Beautiful Mind (2001),
The Bourne Altimatum (2007),
The Dark Knight (2008),
Erin Brokovich (2000),
The Fugitive (1993),
The Hurricane (1999),
LA Confidential (1997),
Monster (2003),
Monster’s Ball (2001),
Mystic River (2003),
The Patriot (2000),
Saving Private Ryan (1998),
Sleepy Hollow (1999),
From Hell (2001),
A Time for Justice (1994),
To Kill A Mockingbird (1962).

Ahhhhhh…banyak lagi laahhh. Tak larat nak tulis dah. Ini cuma filem yang menerima anugerah yang telah aku tonton. Ada banyak lagi filem yang aku tonton tapi tidak memenangi apa-apa anugerah tapi aku masih boleh bagi 5 bintang. Itu tak termasuk cerita kartun.

Tapi kalau sesiapa perasan, corak atau patern tontonan aku selalunya disebabkan oleh pelakon. Ya, banyak juga filem yang aku tonton dek kerana pelakonnya. Contoh pelakon lelaki kegemaran aku ialah Al Pacino, Robert de Niro, Leonardo de Caprio, Johnny Depp, mendiang Heath Ledger *oh i love him once*, Gary Oldman, Kevin Spacey, Jack Nicholson, Robert Downey Jr., Denzel Washington, Anthony Hopkin, Kevin Costner, Liam Neeson, Matt Damon, Russel Crow, James Franco & Christian Bale. 🙂

[Review Filem] Everafter

Januari 17, 2012

Ok. Akhirnya berjaya juga aku buat review filem pertama dalam blog aku ni dan filem pertama aku nak review ialah filem kegemaran aku, Everafter.

Ok. Kenapa aku suka sangat dengan cerita ini? Sebenarnya cerita ini ringan sahaja. Tapi aku kan perempuan *tipikal* yang suka juga laa dengan cerita cinta :p

*Danielle sewaktu kecil*

Everafter ini diinspirasi dari fairytale story, Cinderella. Seperti Cinderella juga, Danielle de Barbarac hidup bersama ibu tiri dan 2 adik-beradik tirinya selepas kematian ayahnya. Bertemu dengan Putera Henry dalam keadaan dia menyangka putera itu seorang pencuri dan membalingnya dengan objek. Putera Henry sebenarnya sedang melarikan diri dari istana untuk mengelak daripada mengahwini Puteri Perancis. Putera Henry telah memberi sedikit wang emas kepada Danielle sebagai ganjaran supaya dia menutup mulut dan meminjam kudanya. Keesokan harinya Putera Henry telah datang untuk mengembalikan kuda Danielle kerana tidak berjaya melarikan diri dari istana. Dia juga telah mempelawa ibu tiri Danielle, Baroness untuk minum petang bersama ibunya sebagai tanda penghargaan.

*Ibu tiri dan adik-beradik tiri*

Dalam waktu yang sama, harta peninggalan bapa Danialle semakin sikit dan Baroness mula menjual barang-barang rumah tetapi menuduh pembantu rumah setia Danielle, Maurice menjualnya. Oleh sebab itu Baroness telah menjual Maurice untuk menjadi hamba di Amerika. Demi memperjuangkan Maurice yang dianggap sebagai saudaranya, Danialle telah pergi ke istana untuk menyelamatkan Maurice. Di situ dia telah bertemu kembali dengan Putera Henry yang hampir mengenalinya. Bagaimanapun Danialle memperkenalkan dirinya sebagai Comtess de Lancret, sempena nama mendiang ibunya. Di situlah perkenalan bermula dan membawa kepada pertemuan demi pertemuan yang membuah bait-bait cinta.

Perkara ini akhirnya diketahui oleh Baroness dan merasa sakit hati kerana dia berniat untuk menyatukan anaknya, Marguerite dengan Putera Henry. Pelbagai cara dilakukan untuk menjatuhkan Danielle dan akhirnya Putera Henry mengetahui siapa sebenarnya Danielle dan berasa tertipu. Danielle pula telah dijual oleh Baroness kepada Pierre le Pieu yang telah lama meminati Danielle.

Bagaimanapun, Leonardo da Vinci sebagai pelukis istana juga sahabat Putera Henry telah menasihati Henry. Henry rasa bersalah dan rasa cinta mendalam terhadap Danielle kemudian merusaha mencari Danielle.

Oh, sudah sampai ke pengakhir cerita. Bagaimanakah akhirnya? Adakah Danielle bertemu dengan Putera Henry? Lebih baik tengok sendiri.

Babak menarik dalam cerita ini ada banyak. Contohnya, sewaktu Danielle cuba mempertahankan gaun ibunya dia telah menumbuk muka Marguerite sampai lebam. Kalau versi Cinderella kita ketahui dia seorang yang sentiasa dibuli dan lemah lembut. Sedikit berbeza untuk versi Everafter ini, Danielle dalam kisah ini sangat lasak dan mampu mendukung Putera Henry sewaktu bertemu dengan kumpulan gypsi di hutan.

*selamatkan Henry*

 

*first kiss from Henry*

Lagi screenshot boleh dilihat di sini.

2011

Januari 9, 2012

Pencapaian terbaik aku untuk penutup 2011 adalah…..

 

menerima emel daripada Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek bin Hassan!!! * yang merujuk emel Datuk Othman bin Haji Mahmood mengucapkan tahniah kepada team kami mensifarkan TBS*

p/s : walaupun bukan bersifat peribadi tapi hidung mak tetap kembang mekar. hins hins hins..

Buku

November 11, 2011

Dulu.
Sembilan adik beradik aku. Tujuh adik-beradik lelaki, dua orang perempuan (termasuk aku). Aku seorang sahaja yang tak suka kurang gemar membaca. Aku lebih suka buat kira-kira (matematik). Aku suka berniaga. Aku suka duit (ye, ye aku mata RM). Tapi tidak adik beradik aku yang lain. Semua ikut macam mak yang sangat gilakan bahan bacaan. Tak kira laa surat khabar, buku, majalah, termasuk lah majalah Mangg* yang keji dengan gambar artis dalam kolam. Tapi mak aku balun jugak. Adik perempuan aku pon sama…suka kan novel, walaupun tidak berapa ilmiah tapi yang penting SUKA MEMBACA itu ada. Abang aku pulak suka baca dalam tandas. Kalau kau nampak dia dah berlari-lari sambil menjerit “suratkhabar mana? suratkhabar?”……. haaa…nak terberak laa tu. Pendek kata yang lain pon sama lah. Tapi dalam pelbagai gelagat dan versi.

Kini.
Kini tidak lagi~ (walaupun kini itu hanya bermula beberapa bulan kebelakangan ini sahaja). Aku sangat teruja tengok buku. Aku nak baca pelbagai macam buku. Rambang. Baru tersadar..walhal dalam Al-Quran dah sebut. Belajar surah ni pon dah banyak kali…tapi apasal bengap sangat taknak terima. ‘Iqra’ – bacalah olehmu. Dah diberitahu juga yang membaca itu ‘jambatan ilmu’. Dah siap buat lagu..’membaca, membaca, mari membaca’.. tapi tu laaa…bak kata arwah datuk aku *TONGKAR!!

Aku rasa aku banyak di inspirasi oleh budak ni. Tak kisah laa dia tau atau tidak. Tak kisah juga dia suka atau tidak. Lagi tak kisah sama ada dia bangga atau tidak. AAK? ~gittteww~ Paling penting dia membawa pengaruh yang baik untuk aku. Aku juga diinspirasi oleh Pensyarah Bahasa Inggeris aku untuk semester ini. Walaupun aku taklah kenal sangat dengan dia, tapi dengan nama bapak dia pon kau dah boleh tahu dia dari keturunan apa. Bila kau dah boleh agak dia dari mana, secara automatik kau tahu yang dia tidak menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar di rumah. Tapi kagum aku dengan diri dia sekarang yang boleh menguasai Bahasa Inggeris dengan SANGAT baik, dan beberapa bahasa lain.

Beberapa minggu lepas aku pergi ke satu jualan buku yang terbesar di Asia (katanya) *yang selama ini tak pernah pergi laa tempat-tempat macam ni.hehu*. Walaupun bukanlah semua buku-buku yang ada di situ sangat berkualiti dari segi ilmiahnya (kerana terdapat beberapa buku yang jelas bersikap bias terutama kepada agama Islam dan negara-negara Islam) tapi lambakan buku yang berjumlah puluhan ribu itu yang hampir keseluruhannya dibawa dari negara barat jelas menunjukkan betapa menulis dan membaca itu sudah menjadi sebahagian daripada budaya mereka. 

Aku pon berazam laaa (walaupun ini bukan azam tahun baru mahupun azam maal hijrah) mahu menjadikan membaca sebahagian daripada hidup , sama ada sebagai hobi, budaya, kewajiban atau apa saja. Lebih-lebih lagi untuk masa depan anak-anak aku. Walaupun nampak macam sedikit terlewat, tapi niat yang baik itu tidak salah, kan? CC aku kata anak-anak akan ikut perbuatan ibu bapa hampir 70%. Jadi aku akan menyediakan beberapa plan dan aktiviti membaca sepanjang  tahun sebagai inisiatif menarik minat membaca budak-budak ni. Tapi kan, sebenarnya.. mulakan dengan Al-Quran pon jauh lebih baik kan?

kredit gambar kepada Hanakirana

Serius. Walaupun aku baru sahaja berminat dalam membaca ini tapi aku teruskan juga angan-angan aku nak bukak kedai buku macam ini satu hari nanti. 🙂

 *tongkar bermaksud degil, bahasa kaum Rambah. Rambah adalah satu kaum/desa di Riau Indonesia (asal usul datuk aku).

Azam Semester Baru

Oktober 27, 2011

Bermula semester baru ini aku berazam untuk membaca dengan lebih banyak, menulis dengan lebih baik dan mengalih bahasa (translate) untuk menambahkan perbendaharaan kata Bahasa Inggeris aku memandangkan salah satu subjek untuk semester ini ialah English for Education, by En. Nor Azha Paiman (oh, ini harus disertakan dengan gambar nih! nanti ya:).

Aku mensasarkan untuk dapat 4flat semester ini. Doakan aku berjaya ya!
(Walaupun Awal Muharram ada lagi sebulan, aku tetap berazam sekarang) hehe.

Aku juga berazam untuk mengurangkan luahan perasaan aku di blog aku ni. Aku akan menulis sesuatu yang lebih berilmiah, bukan lagi seperti sebelum ini….err..boleh ke? Kita cuba lah kan? Aku nak spend masa lebih banyak di PTSL lah lepas ni :p

p/s : oohhh…belum pergi ambil lagi sijil dekan untuk semester lepas lah!

:))

Tensionsssssss!!

Julai 29, 2011

Arrggghhhhh..tension pale otak aku malam tadi. Semangat meluap-luap nak menjahit..tetiba tali mesin jahit aku terpotosssssss!!!! Aduyai~ Omak, memang akak terpakso laa pinjam mesin omak yang mahal tuuuuuu..heh.

Harini jugak kat opis ni ado pulak makan-makan, sempena menyambut puasa minggu dopan. Abih laa diet aku. Ntah berapo banyak kalori aku dah amik harini. Lomaakkk…lomaakkk… payah bona nak ilangkan dari badanku ini. heh~

Resepi : Cream Puff

Februari 24, 2011

Oh oh, ker nak buat cream puff? Bestnya resepi ini sebab….kosnya murah! ahahaha….aku bukan apa…bulan ni masih tolak sewa kuarters untuk dua bulan wehh….sakit sket ar. Lagi pon cream puff ni ala-ala omputih sker, walhal rasa custard ja.

untuk puff :-

1 cawan air
1 cawan tepung
1/2 cawan butter
secubit garam
4 biji telur

cara-caranya :- didihkan air dengan butter. kemudian masukkan tepung. tutup api. kacau sehingga tepung sebati dengan minyak + air dan tidak melekat di periuk.biarkan 5 minit untuk sedikit suam. kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji.putar sehingga menjadi bentuk creamy. gunakan piping bag dan nozzle saiz besar, paipkan ke atas dulang pembakar. bakar selama 20 minit pada suhu 200c kemudian bakar lagi selama 15 minit pada suhu 180 c. Biarkan sejuk.

Untuk cream :-

3 sudu tepung gandum
1 sudu tepung jagung
2 cawan susu
3/4 cawan gula
3 biji kuning telur
3 titik esen vanilla

Cara-cara : bancuh semua bahan dan tenggekkan atas api, kacau dengan api perlahan sehingga pekat. Tunggu sejuk sebelum masukkan ke dalam puff. Taburkan gula aising sebagai hiasan. Sedia untuk dimakan!…dan disedekah 🙂

Resepi : Bingka Roti

Februari 24, 2011

Bingka ni serupa sahaja dengan talam. Resepi ini ihsan daripada Nur Hashima Salleh. 🙂
Rasa macam nak buat untuk Majlis Maulidur Rasul dekat surau rumah aku tapi tengoklah ye…hehe.

1 bungkus roti
2 tin susu cair ideal
2 biji telur
beberapa titik esen vanilla
3/4 cawan gula

Cara-cara membuatnya :-
Koyak-koyak dan masukkan dalam periuk. Blender susu, telur, esen dan gula. Biar 20 minit (untuk serap). Bakar pada suhu 170c selama sejam.