Archive for Februari 2009

26.02.2009

Februari 26, 2009

Ok. Happy Birthday to myself.

Thanks Norhazaimi be the 1st.
Thanks : Suryani Ahmad Fuzi. Jacqueline Juliana.Nurhasimah.Iza Rosli & Cik Awa.Mak & Abah & AdikBeradik.Zamzurina. Finally, mellow voices from Azreelina & Kak Pis – thanks for the lovely song.

Neng

Februari 17, 2009

Cakap pasal ada masa. Tolong woi!! Carikkan aku maid. Ma, cano neh? Carikkan aku ma.. Aku dah mengharap sangat kat worker bapak ko tuh. Cano ni??…huhuhuh…

Aku dah plan macam-macam kalau maid tu datang. Nak bawak anak-anak pergi perpustakaan, nak bawak pergi Balai Seni Lukis Negara, nak bawak lepak kat Lake Garden while do some painting. Kalau ada maid tu boleh laa tolong aku kontrol anak-anak aku yang tersangat aktif tu [eh, sepatutnya aku amik peluang ini untuk bersenam-mengejar anak-anak. yo lah sangaaattt]

Oh, ya. I took this opportunity to thanks my sista sebab banyak sangat tolong aku sewaktu dia menunggu keputusan periksa keluar ni. Adik, kalau ko nak kerja @ balik rumah mak, akak tak halang. Akak tak boleh nak depend kat kau jer. Maid ada @ tak bukan lagi jadi hal. Apa-apa bagitau akak.

p/s : ketiadaan adik nanti (camnapon tetap akan pergi, bukan selamanya ngan aku. InsyaAllah bulan Mac ni nak pergi PLKN. ntah-ntah sama kem ngan Diana Danielle~whoa~), akan mengembalikan aku kepada aktiviti dan jadual lama aku. huhuhuhu 😦

Narsisis

Februari 17, 2009

Aku suka menjahit. Tapi takde istilah “kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi”. [shima, teka mana aku dapat ni?]
Cerita pasal menjahit. Ya. Aku dah jahit telekung Lisa (Marina, nanti makteh buat untuk Marina satu yer). Cantik tu idak ler.. tapi pueh ati. Yela kan aku ada cakap, aku kan dah set since sekolah aku nak buat semua ni sendiri…kalau boleh. [perkataan kalau tu tak elok ye kawan-kawan, ianya membuka peluang shaiton.]
Aku suke juga seni quilt & patchwork, tapi ye laa kan. Mano kan den mampu. Klo aku mampu pon buat cam orang tua-tua dulu buat tu…macam alas kaki, cadar daripada kain perca..haaa yang tu buleh laa..huhuhuhu… 😦 Tapi takpo. Biar kito berpijak di bumi yang nyato. Den tau sapo diri den.. [kerani mana leh kawan ngan pegawai, sue! itu akan dikira skandal-fotong-teringa.huahuahua].

p/s : mak, baju mak ateh akan siapkan jugak tapi tatau bila… :p

Aku juga suka memasak. Psychopath-jiwa kacau, memasak ni laa ubat dia, meditasi yang sangat baik. Speaking of which, biskut femes-emes aku tersangat laa mendapat pujian dan tempahan yang melampau. sangat sedap, ok? [Tapi aku bukan pembuat biskut terlampau. Bukan.] Juga aku tak pernah membuka peluang untuk ditempah. Diorang suke-suki menempah dari aku. Janji Den : Puan Nerd-Stylo, saya akan buat juga untuk puan sebelum puan bersalin nanti. FOC. Malu ah nak letak harga. En. S41, saya hanya akan buat untuk bini tuan sekiranya dia mengandung. huahuahua. [gua memang selalu bagi priority untuk orang mengandung.]

Dulu masa sekolah amat obses dengan roti, kek & pastri (aku orang yang tak suka makan nasi di zaman sekolah). Pernah laa bercita-cita nak kerja kat kedai kek & roti. Nak bukak kedai kek & roti. Obses kan? [sekarang dah obes. huahuahua.] Dah besar ni [umur dan saiz] tambah lagi satu – PASTA. Kebetulan anak-anak juga punya minat yang sama. Sonang cito. Sekarang ni den tongah mendalami ilmu memasak semua benda alah ni. Selamat berjaya untuk aku.

p/s I: Eceh. Ni caro-caro nak me’market’kan diri nih. Siap cerita pasal diri ko neh. BOLD lagi! Memuji-muji diri sendiri. NARSISIS. hahaha. Ala..bagi laa den can…

p/s II ; semua di atas aku lakukan sekiranya ada masa terluang [ada ke masa??].

Dr. FK Siri I

Februari 16, 2009

Semalam. Sambil den tongah buek ‘karipap 30tahun’, den dongar Dr. FK. Katanya, Rasullullah yang bersabdo..den orang tuo ni tolong nyampaikan jo..

  • Sebelum Allah memberikan nikmat kepada hamba-Nya, Dia akan menguji kita untuk melihat keimanan kita
  • Setiap yang berlaku kepada kita terdapat dua sebab. Satu, Dia ingin memberikan kita sesuatu. Dua, we deserve what we did.
    (Tak kira baik atau buruk). Kerap kita terlepas pandang perbuatan kita kepada orang lain, meskipun kita tidak berniat sebegitu.

Pehtu dia kata, meskipun kita kata kita telah memaafkan orang itu tapi masih ada perasaan kecil hati, itu dikira dendam. Uikks..yakaaa….? Hmmm…Maz, u’re rite. Tapi Demi Allah, memang aku dah maafkan semua orang. Aku Aku akan cuba berusaha menghindarinya. Tips dari Dr. FK:-

  • Istighfar
  • Banyakkan bacaan Alfatihah (doa segala doa)
  • Banyakkan bacaan Ayatul Kursi (doa mustajab menghindari syaitan)
  • Surah Tohaa ayat 1-5

Sekian. Amiin.

Should I?

Februari 16, 2009

I’ve been receiving so many advices. And it’s starkly true. All of them.
But somehow, I love to be myself. And it’s me. This is what I am.
I did promise to someone that I’m gonna try to change. What was that for?
I don’t know. Did I try to make people like me? That sucks.
Am I too good? Well, that’s good eventually even it flaw’s. Everyone.
So, should i bother all the crap? …or walking contradiction?

Bonda, Sedap & Pokai

Februari 15, 2009

Masa aku dah meningkat remaja, aku dah set dalam kepala aku nak jadi ibu yang baik, nak jadi ibu yang serba boleh (walaupon masa tu aku takde istilah kapel2 ni dalam hidup aku. sebenarnya gua tak cukup market..manade orang nak..huhuuhu). Boleh masak, boleh menjahit, boleh mengajar – mental, fizikal, akademik & akhirat. Tapi bila tiba waktunya, sebenarnya ,menjadi ibubapa itu adalah satu amanah yang paling susah & besar untuk dipikul. Akhirnya, aku akui yang aku bukan ibu yang baik. Meskipon begitu, aku anggap aku masih belum gagal dan akan terus berusaha. Anakanda, bonda sayang korang semua!

Oh ya. Petang Ahad yang agak paneh tadi aku telah berusaha membuat karipap. Dah hampir 30tahun hidup, ni laa haa 1st time aku buat karipap. Susah wooo. Dipendekkan cerite, aku memang ada bakat tapi perlu diasah lagi. Takpe. Rasa sedap …walaupon tidak begitu rupawan (errr…ngeri beb! tu yang gua tak hamik gambar tuh). Malamnya aku masak Black-Pepper-Beef-Fried-Spaghetti. Daniel cakap “bestnya hari ni. Mama masak semua yang sedap-sedap”.  Speechless. Tersentuh. Apo lagi yang den nak?? huaaaaaaa……..

p/s : Ibu-Saemah sure cakap, kakteh suke bagi anak makan yag bukan-bukan. errkk..

Mak aku dah tepon tanya itu ini pasal kenduri adik aku. Adoyai…fenin mak nyah! Mak kering gilos neh. Bulan lopeh gaji awal bona. Ni haa nak menunggu gaji lagi seminggu lobih, raso tak tertanggung. Esok, insyaAllah den nak poso lah. Alang-alang dah pokai neh, poso pon banyak tak berganti, den buek sekaligus lah. Amiin..

Lagi…? Abih dah kot..

Februari 14, 2009

Ingat abih dah. Ado lagi…adoyai…
(tapi rasanya abih dah. tinggal mak n pak migrain. abaikan)

KL Menjerit + aku @ fudkot. tot tet tot tet…tuuuuuttttt. ok, settled.
Peh tu balik pejabat….jumpe papa…tuuuuuuttttttt. ok, settled.
Kojo ngan orang lelaki memang sonang. Marah pon waktu tu jer.

Percaya? Tatau laa. Ikut jer.Maleh dah nak pikir.
Mak & Pak Migrain? Sama gak.
Elok ke wat camtu? Hmmm….buat apa pon, lom tentu dapat
satisfy orang. Diri sendiri jer cukup la.
Being selfish? Perhaps. Suit me better.
Useless being people’s favourite.

Muhasabah? Tatau laa.
Admire? Kak Jasilah. Indeed.

Dilindungi: Apa tajuk?

Februari 7, 2009

Kandungan ini dilindungi kata laluan. Untuk melihatnya sila masukkan kata laluan di bawah.